Сонячні батареї: як заощадити на електроенергії
Сонячні батареї: як заощадити на електроенергії

Сонячні батареї: як заощадити на електроенергії

Сонячні батареї – чудова альтернатива традиційним джерелам електроенергії, яка дозволяє значно заощаджувати на комунальних послугах. Щоб домогтися енергетичної автономності можна також використовувати мініатюрні гідроелектростанції чи вітрогенератори, але встановлення сонячних батарей є найпростішим способом використання «зеленого тарифу».

За допомогою сонячних батарей можна не тільки зекономити кошти, але й заробити.  Як це відбувається? Під час встановлення сонячної установки власник будинку укладає договір з державою та отримує можливість продавати державі за вигідними тарифами надлишки електричної енергії, отримані за рахунок сонячних батарей.

Сонячні батареї є досить дорогими. Установка електроустаткування на площі 40м коштуватиме в середньому 10-12 тисяч євро. Однак через 8-10 років ця вартість повністю окупиться, а ще через 15-20 років власники зможуть отримувати від цього хороший пасивний дохід. Продуктивність обладнання за цей період сильно не знизиться – максимум на 10-20%.

«Зелений тариф»: що це

Україна запровадила «зелений тариф» в рамках європейських ініціатив в сфері альтернативної енергетики. Ця програма дійсна до кінця 2029 року. Під час підрахунку термінів окупності новітньої електросистеми варто взяти до уваги той фактор, що ставка «зеленого тарифу» буде поступово зменшуватися.

Наприклад, власники сонячних батарей, які зареєструються в програмі до кінця 2019 року матимуть можливість продавати електроенергію за тарифом 0,183 €/кВт∙год. З січня 2020 року ставка зменшиться до 0,164 €/кВт∙год. Це число буде спадати з кожним роком. Зверніть увагу, що 18,5% йтиме на оподаткування.

Учасники програми не можуть встановлювати в одному домоволодінні необмежену кількість обладнання, адже на це є певні обмеження. Потужність електроустаткування на один приватний будинок не повинна перевищувати 15кВт для однофазної мережі на 220 В і 30кВт для трифазної з потужністю 380 В. На практиці, зазвичай ,цих цифр не дотримуються, і рівень енергоспоживання значно перевищує той, які встановила енергетична компанія.

З чого складається сонячна установка

Для того, щоб взяти участь в європейській програмі альтернативної електроенергії, потрібно встановити все необхідне обладнання, яке складається не тільки з сонячних панелей, але й з іншого устаткування:

  • стабілізатора напруги;
  • інвертора, який трансформує постійний струм у змінний.

Щоб продавати електроенергію, найкращим рішенням буде встановити мережеву станцію. Така система дозволить отримувати електрику від сонця і накопичувати її у випадку відключень чи збоїв.

Ті, хто хочуть встановити на території свого домоволодіння сонячні батареї, повинні мати відповідні сертифікати на обладнання, які дозволяють використовувати його в Україні.

Від 20 м2 електроустаткування можна в місяць добувати приблизно 200-300 кВт електрики. Для сім’ї з 3-4 людей цього буде недостатньо. Щоб електроенергії вистачало на всю сім’ю необхідно сонячних батарей площею хоча б 30-40 м2.

Реєстрація «зеленого тарифу»

Встановлення сонячних батарей потребує деяких бюрократичних формальностей та отримання відповідних дозволів. Крім монтажу самого обладнання потрібно встановити також двосторонній лічильник, який відповідає всім вимогам енергетичної компанії. Після того як фахівці перевірять та опломбують його, власники можуть законно використовувати своє устаткування та здобувати електрику від енергії сонця.

Сонячні електростанції реєструють в місцевих органах самоврядування (міська чи сільська рада, районне управління з архітектури та містобудування тощо). Для зарахування грошей від продажу електрики, потрібно буде відкрити рахунок в банку.

Весь процес встановлення «зеленого» обладнання та вирішення усіх формальних питань забере 1,5-2 місяці.  Однак, це дійсно варто того, щоб потім не тільки не витрачатись на дорогі комунальні платіжки, але й заробляти на продажі електроенергії, здобутої від власної сонячної електростанції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!