Як правильно розмістити котедж на ділянці
Як правильно розмістити котедж на ділянці

Як правильно розмістити котедж на ділянці

При проектуванні котеджного будинку власники все більше уваги приділяють тому, щоб споруда мала високі показники енергоефективності та дозволяла економити на комунальних послугах. Мало хто знає, що заощадити кошти можна за рахунок правильної орієнтації споруди на ділянці.

В Європі все поширенішою стає практика біокліматичної архітектури, яка спрямована на те, щоб при плануванні проекту брали до уваги специфіку вітрів та освітлення ділянки сонцем. В цій статті ми розповімо про те, як правильно розташовувати будинок по відношенню до сторін світу та якого результату завдяки цьому можна досягти.

Як спіймати сонце та зекономити на опалюванні

Сонячне проміння не тільки може стати додатковим пасивним джерелом тепла в холодну пору року, але й позитивно впливає на психічне здоров’я людини. Саме тому при виборі ділянки для майбутнього приватного будинку багато хто враховує і його розташування відносно сонця. Обирайте таку орієнтацію, щоб південні і західні вікна не були закритими деревами чи сусідніми будинками.

Що ж робити, коли ландшафт нерівний і має деякий ухил? В цьому випадку є декілька варіантів:

  • Обирайте території з південним ухилом. Такий дім буде надійно захищеним від холодних вітрів з півночі і, водночас, буде мати повний доступ до сонця.
  • Якщо ухил площі під будівництво зорієнтований на схід або захід, тоді краще споруджувати об’єкт на північній частині ділянки, а основний сад облаштувати на південному напрямку.
  • Коли схил спрямований на північ, то найкращим місцем для будинку буде західна частина ділянки.

Коли є така можливість, то будинок краще будувати в південному напрямку. На фасадах з сонячної сторони дому часто облаштовують панорамні вікна, які легко пропускають тепло та нагрівають приміщення. Те, наскільки сонячні проміння нагріватимуть котедж залежить від матеріалів, з яких він збудований.  Наприклад, якщо об’єкт виконаний з теплоінерційних кам’яних матеріалів, то він легше пропускатиме тепло і довше зберігатиме його всередині.

На південній стороні енергоефективного дому часто розміщують великі вікна, однак ця цифра не повинна перевищувати 40% всієї площі фасаду.

Як захистити будинок від холодних вітрів

В північній частині нашої планети будинки стараються розміщувати так, щоб вони були захищеними від сильних вітрів. Для цього дім обгороджують високими суцільними огорожами та облаштовують допоміжні господарські будівлі. Однак, це не єдиний спосіб зниження витрат на опалювання будівлі.

Енергоефективність котеджу оцінюється коефіцієнтом компактності, який є співвідношенням площі всіх конструкцій для обгородження до всього обсягу дому. Для звичайних одноповерхових будинків коефіцієнт компактності не повинен перевищувати позначку 1.1, а для двоповерхових та мансардних – 0,9. Знизити цей показник можна за допомогою звичайної форми споруди.

Ідеальний проект будинку – це той, коли споруда не має жодних виступів, а по геометричній формі нагадує купол чи куб.  Проектування будинку у формі купола – непросте  завдання, а от дім кубічної форми вже не зможе використовувати весь потенціал південного сонячного фасаду.

Враховуючи особливості клімату в Україні, найоптимальнішою формою житлової споруди є прямокутник. Довша сторона будинку повинна бути орієнтована на південь. Саме там слід розміщувати великі панорамні вікна.

Орієнтування будинку відносно сонця – важливий фактор комфорту та здорового мікроклімату в домі. Не слід ним нехтувати.

Орієнтація внутрішніх кімнат

Мешканці будинку найбільше часу проводять у вітальні, спальні та на кухні. При проектуванні цих приміщень потрібно враховувати їхній географічний напрямок.

Вітальню зазвичай розміщують в західній чи південній частині. Чудовим доповненням до цих кімнат стане простора вулична тераса, де власники зможуть відпочити та розслабитися в післяобідній час, коли сонце вже не буде занадто яскравим.

Ідеальним місцем для кухні буде східна та північна сторона, які є більш холодними. Це буде дуже доречно, адже під час готування їжі на кухні завжди тепло.

Для спальні спеціалісти рекомендують вибирати південний схід або південний захід. Жайворонкам більше підійде перший варіант, адже спати, коли на тебе світить яскраве сонце, буде складно, а совам більше сподобається другий варіант. В цьому випадку вибір залежить тільки від Ваших особистих вподобань та біоритмів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!