Топ-7 крутих ідей для зовнішнього оздоблення котеджу
Топ-7 крутих ідей для зовнішнього оздоблення котеджу

Топ-7 крутих ідей для зовнішнього оздоблення котеджу

Оцінюючи зовнішній вигляд будь-якого приватного дому не завжди вдається зрозуміти, які матеріали використовувались для оздоблення фасаду адже на сьогоднішній день варіантів облицювання будинку існує безліч. Вибір будівельних матеріалів для оздоблення залежить від того, за якою технологією побудований котедж та чим утеплені зовнішні стіни. Які ж способи оздоблення будинку користуються найбільшою популярністю в наш час?

Зовнішнє облицювання фасаду виконує не тільки захисну, але й декоративну функцію. Адже те, як виглядає будинок може багато розповісти про його власника (про смак, статус тощо).

На сьогоднішній день домовласники найчастіше вибирають два способи облицювання фасадів – «сухий» і «мокрий». Перший спосіб передбачає монтаж додаткових плит чи панелей, а другий – нанесення на стіни рідких оздоблювальних сумішей.

Незалежно від того, який спосіб Ви виберете, для оздоблення фасаду можна використовувати фасадний утеплювач, який зробить стіни більш енергоефективними.

Способи «мокрого» оздоблення фасаду

Оздоблювати фасади рідкими сумішами (фарбами або штукатурками) можна лише в теплу пору року, коли температура повітря на вулиці вище 5 °C і нижче 30 °C. В іншому випадку вся робота може зійти нанівець. «Мокрий» спосіб є досить поширеним через свою доступну ціну та невеликі часові затрати.

Фасадні штукатурки можна наносити одразу на стіну чи утеплювальний матеріал. Є різні типи штукатурок для фасаду. Вони відрізняються товщиною шару. За цією характеристикою їх ділять на:

  • тонкошарові;
  • товстошарові;
  • декоративні.

За своїм складом фасадні штукатурки бувають:

  • полімерні;
  • акрилові;
  • мінеральні;
  • силікатні;
  • силіконові.

Виробники також придумали спеціальні «теплі» штукатурки, які підвищують енергоефективність стін.

Декоративні властивості – це не єдине, на що слід звертати увагу при виборі штукатурки. Важливими є технічні характеристики матеріалу: гідрофобність, паропроникність, адгезія та інші. Вони повинні добре поєднуватись з основою. Для цікавої текстури з чудернацькими візерунками використовують декоративні штукатурки, до складу яких входять невеликі камінчики і зерна, які продряпують поверхню і формують цікавий малюнок на стінах.

Фасадні фарби – ще один матеріал для «мокрого» оздоблення фасаду. Їх наносять безпосередньо на стіну або зверху по декоративній штукатурці. Фасадні фарби бувають різного складу (силіконові, мінеральні, акрилові, силікатні тощо). Їх підбирають індивідуально під стінову поверхню. Колір фасаду залежить від вподобань власника будинку. Класно, коли вся споруда виконана в одному стилі.

Класичним спорудам пасують світлі фасади – кремові, білі, жовті чи блакитні. Гарно виглядають контрастні поєднання: біло-зелені, біло-червоні, біло-сині тощо.

Стіни сучасних фасадів часто виконують в нейтральній кольоровій гамі – світло-сірій, білій чи темно-сірій.

Варіанти «сухого» облицювання стін

«Сухий» метод передбачає кріплення оздоблювальних матеріалів механічним способом. Завдяки цьому «сухе» оздоблювання можна використовувати в будь-яку пору року – навіть взимку.

При такому типу облицювання фасадів між утеплювачем та оздоблювальним матеріалом залишають невелику відстань. Вентильовані конструкції краще зберігають тепло .

Для оздоблення «сухим» способом використовують:

  • Вагонку.
  • Сайдинг.
  • Плоскі плити.

Вагонка – це панелі прямокутного типу, виготовлені з натуральної деревини. Матеріал може бути класичним або мати елементи, які ззовні нагадують колоду або брус. В такому випадку фасад можна оформити у вигляді зрубу.

Сайдинг чудово захищає дім від дощу, снігу, вітру та різних комах. Його виготовляють з металевих, фіброцементних чи вінілових панелей, які з’єднують між собою за принципом «шип-паз». Такі конструкції можна монтувати на фасаді як горизонтально, так і вертикально. Для стильного вигляду поєднують різні фактури та відтінки панелей, а для оформлення дверних і віконних відкосів, цоколів, кутів, карнизів використовують добірні елементи.

Пласкі плити з металу, керамограніту та твердого вінілу створюють більше можливостей для оздоблення будинку вагонкою чи класичним сайдингом. Вони здатні зімітувати на стінах різноманітні види покриття, які суттєво відрізняються в цінах та способах фіксації на фасаді.

Наприклад, пластикові полівінілхлоридові плити ззовні можуть нагадувати штукатурку, дерево чи цеглу, а за допомогою керамограніту на стінах можна зробити керамічну поверхню.

Лицьова цегла для оздоблення стін

Стіни котеджів з утеплювачами часто називають двошаровими, тому що вони складаються з самої стіни і утеплювального матеріалу. Оздоблення в цьому випадку є невід’ємною частиною стіни.

Деколи фасадні матеріали є досить важкими і їх потрібно споруджувати на спеціальній виступаючій частині стіни.

Наприклад, якщо для оздоблення фундаменту використовується лицьова чи клінкерна цегла, то спочатку основну стіну потрібно облаштовувати утепленням, а потім прикрашати декоративною цеглою.

Такий спосіб облицювання є досить дорогим. Його часто використовують для оформлення котеджів в стилі сучасних цегляних будинків. Цегла може бути не тільки класичного кольору, але й чорного, коричневого, білого, сірого чи піщаного.

З серйозним підходом до оздоблення зовнішньої частини будинку Ви зможете отримати справжній дизайнерський шедевр, який підкреслить відчуття смаку та стилю у власників дому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!