Яким має бути будинок для постійного проживання
Яким має бути будинок для постійного проживання

Яким має бути будинок для постійного проживання

Кожен напевно інтуітивно розуміє, яким має бути будинок для постійного проживання. Він повинен бути достатньо надійним, міцним, з хорошим мікрокліматом всередині, не потребувати особливих умов експлуатації. Матеріали і технологія будівництва повинні бути такими, щоб не займатися дрібними і крупними ремонтами кожного сезону.

Вимоги до будинку для постійного проживання:

  • Будинок має бути достатньо міцним, і прослужити не одне десятиліття;
  • Всередині має бути ідеальний для життя мікроклімат з постійними показниками температури і вологості;
  • Стіни мають бути забезпечені хорошою шумоізоляцією;
  • Слід попіклуватися і про теплоізоляцію. Таку будівлю простіше опалювати, і зберігати постійну температуру в зимовий період;
  • Важливий показник і вологостійкості об’єкту. Це збереже житло від зайвої сирості.
  • При підготовці до будівництва важливо враховувати всі перелічені критерії.

З чого будувати будинок для постійного проживання.

Від вибору матеріалів залежить довговічність будинку, вартість його зведення і вартість його утримання. Бо саме основний матеріал будівництва – цегла, дерево, каркас, керамобетон и інші – визначає тип фундаменту, необхідність у додатковій теплоізоляції, і навіть можливий час на усадку стін, якщо мова йде про зруб

Кожен матеріал має свої переваги і недоліки. І відповідно кожен забудовник, у відповідності до власних пріоритетів і вподобань, вибирає з чого йому збудувати будинок для постійного проживання.

Цегла.

будинки з цегли

Споруди з цегли – масивні і довговічні конструкції. У такої будівлі є ряд переваг:

  • Вона може прослужити довго;
  • Цегла – морозостійка;
  • Висока міцність споруди;
  • Звичний для більшості зовнішній вигляд.

Цими плюсами можна охарактеризувати усі будівлі з каменю. Такі стіни абсолютно не піддаються гниттю (за умови відсутності вологи), вас не потурбують гризуни і комахи. Будинок має низький рівень пожежної небезпеки.

Але у будинків з цегли і каменю є суттєві недоліки. Властивість цегли – висока теплопровідність. Це означає, що опалювати такий будинок в холодні часи – достатньо проблемно і дорого. Потрібні хороша система опалення і додаткове утеплення стін. А це в свою чергу – фінансові вкладення. Все частіше цеглу використовують лише для облицювання стін.

 Камінь – важкий матеріал. Він вимагає дуже масивного фундаменту. А це теж значні фінансові затрати. Та і сама цегла коштує недешево. Це один з найдорожчих матеріалів.

Бетонні блоки

будинки з бетонних блоків

Бетонні блоки поступово витісняють цеглу з її лідерських позицій у «кам’яному будівництві». Це більш сучасний, дешевий і технологічний матеріал. Крім цього, один блок заміняє від 4 до 14 цеглин. А це значно скорочує терміни будівництва.

Бетонні блоки значно легше цегли і каменю. Тому ви зможете звести трішки полегшений фундамент і трошки з’єкономити. Матеріал блоків не підвладний гниттю. Йому властивий низький рівень пожежної небезпеки. Ймовірність потрапляння комах і гризунів – доволі низька.

Матеріал має також суттєві мінуси. Практично кожен вид блоків крихкий. Йому властива низька вологостійкість і  шумоізоляція. І будинок з бетонних блоків потребує зовнішнього і внутрішнього оздоблення, і дотримання суттєвих технологічних нюансів при будівництві.

Дерево

будинки з дерева

До  дерев’яних будинків відносять будинки з бруса.

Не зважаючи на те, що будинок дерев’яний, він є важким і потребує міцного фундаменту.

Такі будинки з бруса будують як правило без спеціальної будівельної техніки. Його можна збудувати за короткий проміжок часу. Якщо вам подобається естетика натуральної деревини, вам може навіть не знадобитися зовнішні і внутрішні оздоблювальні роботи.

Плюси бруса:

  • Екологічний чистий матеріал;
  • Естетика дерев’яного будівництва;
  • Короткі терміни зведення;
  • Довгий строк служби;
  • Будівництво можливе протягом всього року;
  • Позитивні властивості деревини.

Брус має і власні недоліки.

  • Дереву властиве гниття, комахи, гризуни. Це в свою чергу вимагає правильної обробки спеціальними розчинами. У випадку неклеєного бруса це може стати проблемою, оскільки відповідні розчини вогнебіозахисту можуть не просочуватись на всю товщину деревини.
  • Високий рівень пожежної небезпеки. Дерево – горючий матеріал, і при контакті з повітрям (киснем) стає матеріалом, що сильно підтримує горіння.
  • Будинки з брусу можуть давати усадку, яка може затягнутись на декілька місяців.
  • Потрібна додаткова теплоізоляція.
  • Такі будинки дуже сильно виснажують ліси. Для будівництва будинку на 120м2 потрібно використати 60-70м3 деревини.

Каркас

каркасний будинок

Сьогодні ця технологія використовується в усьому світі. В першу чергу це пов’язано з можливостями досягнути високих показників енергоефективності, і швидкого зведення.

Така споруда як не дивно, теж довговічна. Принаймні точно прослужить не менше 60-70 років. А це немало. Це найдоступніший тип житла з усіх перелічених

Окрім високих показників енергозбереження і швидкості зведення, каркасний варіант має ще ряд додаткових переваг – не потребує усадки, мінімальні витрати на оздоблення і фундамент, екологічні матеріали.

До недоліків можна віднести необхідність у забезпеченні достатнього повітряного обміну, оскільки такий будинок має так звану властивість термосу. Якщо в нього запустити тепло, там буде тепло досить довго. І навпаки. Тому така «вада» вирішується влаштуванням системи вентиляції.

На сьогоднішній день каркасна технологія є дуже привабливою, в основному за рахунок високої швидкості зведення, і низької вартості подальшого утримання і експлуатації такого будинку. Як приклад – каркасні будинки в проектах від  ТК Стандарт.

Як вибрати будинок для постійного проживання

Вибір будинку для постійного проживання – відповідальне і дуже індивідуальне рішення. Ринок запропонує вам величезний вибір технологій і матеріалів. Звісно, для багатьох визначальним фактором стане ціна готового житла. Але важливо пам’ятати про вартість утримання будинку, тобто – про енергоефективність, оскільки в наш час це дуже важливо.

Перед забудовою або придбанням готового будинку, обов’язково проконсультуйтесь з спеціалістами, як вибрати будинок для постійного проживання.

Вибір будинку і матеріалу може залежати не тільки від фінансової складової і технічних характеристик, але і від ландшафту вашої ділянки. Всі ці моменти підкажуть, який будинок для постійного проживання побудувати у вашому конкретному випадку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!