Модульне будівництво – вимога сучасного життя чи скороминучий тренд?
Модульне будівництво – вимога сучасного життя чи скороминучий тренд?

Модульне будівництво – вимога сучасного життя чи скороминучий тренд?

Модульний будинок – це готова до використання будівля, виготовлена з високоякісних матеріалів і доставлена на ділянку на вантажному причепі. Зібрати об’єкт на місці можна за один день!
Основна ідея модульного будівництва полягає у випуску вже готового будинку на заводі.  Він складається зі спеціальних модулів (секцій). Кожна секція має своє призначення, а в комплексі вони утворюють споруду, що нічим не відрізняється від традиційного будинку. Не потрібно інвестувати у будівництво житла та чекати завершення, натомість у вас з’являється можливість придбати готовий будинок, і не просто «коробку», що включає підлогу, стіни та дах, а й усе необхідне внутрішнє і зовнішнє обладнання та оздоблення, інженерне оснащення, комунікації, а часом навіть меблі.
Його легко транспортувати, а за потреби збільшувати внутрішній простір, приєднуючи нові модулі, або змінювати функціональне призначення кімнат. Можна порівняти модульний будинок з відомим конструктором «LEGO». Компоненти модульних будівель виготовляються з урахуванням всіх технологічних і архітектурних регламентів, а також побажань замовника. Роботи на будівельному майданчику обмежуються лише розчищенням території, зрідка заливанням фундаменту та підключенням до інженерних комунікацій.
Спочатку цю технологію використовували лише для будівництва торгових комплексів та об’єктів промислового призначення. Та у зв’язку зі збільшенням темпів індивідуального будівництва стало можливим купити модульні будинки для постійного проживання. На популярність технології вплинули також нові погляди сучасної молоді, що воліє бути більш мобільною, не затримуючись на одному місці проживання надовго.
Нове покоління більше не бажає жити в батьківському будинку чи утримувати стару дачну ділянку, натомість у них інші вимоги: дім повинен бути простим, комфортним, а його будівництво – максимально швидким. Тож модульне будівництво цілком відповідає таким вимогам.
В Україні воно застосовується недовго та широкого поширення ще не отримало, проте вже зараз можна говорити про певні плюси і мінуси цієї технології.

Переваги модульного будинку

Переваги модульного будинку

Серед усіх характеристик застосування модулів в будівництві, можна виділити наступні позитивні якості житла, зведеного за цією технологією:

  • для виготовлення будинку використовуються сучасні матеріали і технології, які мають низьку тепловіддачу, яка в поєднанні з енергоощадними інженерними системами дозволяє забезпечити комфортний мікроклімат в будь-яку пору року;
  • низька вартість – завдяки простій технології та недорогим будматеріалам ціна на модуль майже в два рази нижча, ніж на бетонні або цегляні аналоги;
  • технологія дозволяє заселятися в будинок відразу після завершення монтажних робіт, адже будівля не вимагає усадки;
  • швидкість виготовлення в більшості випадків обмежується 7-8 тижнями з дня покупки проекту модульного будинку;
  • висока мобільність конструкції – можливість транспортування з одного місця на інше і проведення вторинної збірки без втрати якості функціонування;
  • поєднання пластичності та міцності надає модульній конструкції підвищену стійкість до сейсмічних коливань і сезонних зрушень ґрунту. Завдяки цим властивостям, побудувати модульний будинок можна навіть на ділянках з проблемною ґрунтовою структурою чи складним рельєфом місцевості;
  • відсутня необхідність в дозвільній документації, хоча, якщо є бажання, нерухомість можна оформити.

Мінуси використання модулів в будівництві

Попри безліч переваг, дана технологія все ж має недоліки, які потрібно врахувати при зведенні будинку:

  • ризик виникнення браку на виробництві – необхідно чітко стежити за якістю всіх робіт зі створення модулів, для того щоб під час експлуатації будівлі, не було необхідності виправляти недоліки. Адже зробити це дуже важко, тому що всі комунікації запечатані всередині модуля, і до них складно підібратись;
  • обмежена висотність – не перевищує двох поверхів, проте використовувати модулі як другий поверх дозволяється характеристиками далеко не кожного виробника;
  • менший термін експлуатації – близько 50 років;
  • максимальна площа збірних конструкцій найчастіше обмежується 150-180 кв. м;
  • відсутність вільної циркуляції повітря в приміщенні через підвищену герметичність конструкції – потрібно додатково встановлювати вентиляційну систему.

Будівництво модульних будинків в Україні під ключ від «ТК Сандарт»

Будівництво модульних будинків в Україні під ключ від «ТК Сандарт»

Весь процес придбання будинку складається з наступних етапів:

  1. Проектування. Тут визначається дизайн, розміри, особливості каналізаційної та опалювальної систем, розташування віконних і дверних отворів. Фахівці готують проект, вартість елементів прописують в кошторис витрат. За готовим проектом на заводі створюється модель запланованої споруди.
  2. Підготовка майданчика під будівництво. Попередньо готується територія та розчищається ділянка, на якій планується зводити споруду. Для одноповерхового об’єкта достатньо встановити спеціальні опори для модулів або зробити гравійну подушку завтовшки приблизно 200 мм.
  3. Доставка блокових секцій за допомогою спецтранспорту. Для переміщення необхідна наявність крану на будмайданчику. При розвантаженні секції потрібно встановлювати у тому порядку, в якому буде проходити збірка. Утримати форму під час транспортування і підйому допомагає жорсткий металевий каркас. Основний обсяг стін займає утеплювач, забезпечуючи легку вагу при чудових показниках енергоефективності.
  4. Підключення комунікацій. Найчастіше у складі конструкції є особливий санітарний блок, до якого приєднуються зовнішні комунікації та ведеться розводка внутрішніх інженерних мереж. Ці роботи необхідно довірити виключно професіоналам для забезпечення безперервного функціонування всіх комунікацій споруджуваного об’єкта. Процес займає всього один день.
  5. Монтаж покрівлі. Для даху застосовуються готові типові конструкції, що складаються з крокви на сталевій основі, вкритих профільованим листом.

Внутрішнє та зовнішнє оздоблення модульного будинку

Для зовнішніх оздоблювальних робіт використовують стандартні панельні елементи і вже сформовані деталі, що дозволяє значно прискорити і здешевити весь процес. В даний час для оздоблення будинку можна скористатися персональними дизайнерськими розробками або використовувати стандартні рішення.
Внутрішнє оздоблення включає теплоізоляцію, яку монтують в опорні елементи, верхні внутрішні перекриття та нижні частини приміщення. Крім цього, на цьому етапі потрібно змонтувати проводку, весь кабель обов’язково закладається в гофровану одношарову трубу, з метою ліквідувати можливе займання через несправність електромережі. Після цього встановлюються електричні розетки, світильники та вимикачі, здійснюється монтаж вентиляційного обладнання, підключається водопровідна, опалювальна та каналізаційна системи. Також проводиться декоративне оздоблення стін та стелі, кладеться ламінат. Для цього можна використовувати найрізноманітніші сучасні оздоблювальні матеріали.

Вартість житла від «ТК Сандарт»

Площа одного модуля не перевищує 45 кв м, проте загальний метраж усього будинку можна збільшити просто приєднавши нові секції. Вартість проекту визначається, враховуючи такі параметри:

  • загальна площа;
  • матеріал каркаса (дерево чи метал);
  • площа скління;
  • тип зовнішнього та внутрішнього оздоблення;
  • вид покрівлі;
  • загальна довжина внутрішніх перегородок;
  • кількість дверей;
  • інженерні системи.

Зекономити при купівлі модульного будинку можна завдяки відсутності потреби в бетонному фундаменті, будівельних роботах та простому монтажі.
Модульні будинки для постійного або тимчасового проживання збираються в виробничих умовах за стандартними технологіями із застосуванням недорогого, але якісного матеріалу. Вони екологічно безпечні, довговічні і є прекрасним варіантом для тих, хто хоче в короткі терміни стати власником комфортабельного житла. До того ж модульні будинки під ключ вийдуть за вартістю значно дешевше, ніж інше житло, що особливо актуально для молодих сімей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!