Дім без бар’єрів: котеджі для людей з обмеженими можливостями
Дім без бар’єрів: котеджі для людей з обмеженими можливостями

Дім без бар’єрів: котеджі для людей з обмеженими можливостями

За кордоном при плануванні проектів котеджів враховують потреби людей з обмеженими можливостями, щоб зробити їхнє життя та пересування власним будинком максимально комфортним. Безбар’єрне середовище для людей, які пересувають на візках має бути метою всіх забудовників.

На сьогоднішній день в Україні немає встановлених чітких вимог до спорудження приватних домів для людей з обмеженими фізичними можливостями. При зведенні котеджів з безбар’єрним середовищем забудовники використовують ті ж самі норми, що й для облаштування громадських місць для людей на візках. Щоб збудувати будинки для людей, які не можуть самостійно пересуватися, готових якісних проектів існує дуже мало. Українські забудовники зазвичай позичають ідеї зарубіжних архітекторів, корегуючи їх відповідно до вимог замовника.

На Заході досить поширені принципи універсального дизайну, які забудовники вже багато років використовують для того, щоб створювати однаково комфортне і якісне житло як для людей з обмеженим особливостями, так і для повністю здорових.

Безбар’єрні будинки не тільки допомагають тим, хто на візку, але й можуть спростити життя здоровим людям. Наприклад, по пандусу буде легше спуститися з дитячою коляскою, ніж по сходах, а через широкі дверні отвори, які конструюють для візка, зручніше переносити габаритні речі чи меблі.

Спорудження дому для людей з обмеженими можливостями потребує особливої уваги, адже для того, щоб не пропустити чогось важливого, потрібно детально зважити всі моменти проекту.

Що потрібно враховувати при будівництві дому для людей з обмеженими можливостями

Під час розробки проекту потрібно враховувати той факт, що люди на візках пересуваються не тільки по внутрішній частині будинку, але й по всій території домоволодіння. Прибудинкова територія повинна бути повністю адаптована під їхні можливості, щоб такі жильці відчували себе комфортно.

Наприклад, ширина інвалідного візка коливається в межах від 0,65 до 0,75 м. Цей факт потрібно враховувати при встановленні хвіртки та дверних прорізів.  В тих місцях, де є потреба у повороті, необхідно звести площадку діаметром півтора метри.

Важливо, щоб будинок не був розташований вище за сад, інакше для людей на візках це може стати реальною проблемою. Для того, щоб дім не підтоплювали талі та дощові води, його піднімають на 30-40 см вище відносно ділянки. Якщо цього замало, встановлюють пандус чи спеціальний підйомник.  Всередині котеджу слід відмовитися від порогів та сходинок.

Одноповерхові споруди будуть зручнішими для людей з обмеженими фізичними можливостями. У двох чи триповерхових будинках для зручності встановлюють модернізовані ліфти чи похилі підйомники.

Всередині приміщення облаштовують так, щоб там було максимально комфортно. Наприклад, відстані між основними приміщеннями – спальнею, кухнею, вітальнею та санвузлом роблять максимально невеликими. Біля вхідних дверей монтують поручні, а двері між кімнатами проектують так, щоб вони відкривалися всередину.

Вимоги до приміщень в будинку, де живуть люди на візках

Проектуванню найбільш використовуваних приміщень приділяють особливу увагу. З’ясуємо ключові вимоги до кожного з них.

Спальня і вітальня. Ліжко у спальній кімнаті розміщують таким чином, щоб до нього було зручно під’їхати з будь-якої сторони. Стіл для обіду вибирають з одною ніжкою посередині і висотою до 0,75 м. Обираючи дизайн та фарбу для стін, беруть до уваги те, що вони повинні бути стійкими до ударів. Гострих кутів при внутрішньому облаштуванні кімнат стараються повністю уникати. Слід зазначити, що електрична фурнітура, така як вимикачі та розетки, повинні бути розташовані нижче, ніж у звичайних домах, щоб до них легко було дотягнутися людина на візку. Це саме стосується і дверних ручок, рукояток, кнопок для виклику допомоги та дзвінка.

Кухня. Її проектують з дотриманням тих самих норм для ширини дверних отворів. Основне кухонне обладнання – плиту, раковину, холодильник – розміщують на мінімальній відстані один від одного. Шафки монтують так, щоб основні полички не були вище, ніж 1,2 м від підлоги. Максимальна висота, яка доступна для людей з обмеженими фізичними можливостями – 1,5 м. Стільницю роблять висувною, залишаючи під нею вільний простір для візка. Традиційну плиту та духовку також можна замінити спеціальною, якщо є така необхідність, бо стандартні плити можуть мати невелику висоту і самі по собі.

Санвузол. Для людей з обмеженими можливостями не потрібно проектувати окрему ванну кімнату, але її слід облаштувати, виходячи з їхніх потреб. Наприклад, санвузол оснащують поручнями. Раковину встановлюють на висоті не більше 0,85 м. Під нею не роблять шафки, як це буває традиційно, а залишають вільний простір для маневрування візком. Унітаз повинен розташовуватися на висоті максимум півметра. Замість ванни в таких будинках облаштовують душові кабінки , які будуть більш зручними для людей на візках.

Будинок без обмежень – це не фантастика! Фахові забудовники знають, як побудувати будинок, в якому люди на візках не будуть відчувати себе обмеженими в комфорті. Сучасні технологічні рішення в сфері будівництва створюють для цього всі можливості. В домі, де все збудовано, виходячи з потреб людей, які не в змозі самостійно пересуватися, все можна облаштувати таким чином, щоб повноцінне життя на стало для них мрією, а щоденною реальністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!