Карпорт замість гаража
Карпорт замість гаража

Карпорт замість гаража

Наявність автомобіля збільшує кількість вимог до будівництва приватного будинку, адже крім самого дому, необхідно ще й місце для зберігання авто. На Заході поширена практика встановлення автомобільного навісу для транспорту. І це досить доречно! Така конструкція допомагає економити кошти на спорудженні гаража (адже це додаткова площа) та є доволі зручною.

Зведення автомобільного навісу потребує набагато меншого бюджету, ніж спорудження гаража. Крім того, навіс створює кращі умови для зберігання транспорту.

У традиційних гаражах часто виникають проблеми з підвищеною вологістю, через яку металеві вироби починають псуватися. Критий навіс забезпечить автомобілю природні кліматичні умови і захистить від опадів та сонячного проміння.

Порівняно з гаражами така конструкція має тільки один недолік – небезпеку викрадення авто, однак при наявності надійної системи захисту приватного домоволодіння чи охорони у котеджному містечку ця проблема зникає сама собою.

До того ж, якщо ділянка під забудову має невелику площу, то гараж може просто не поміститися, і навіс стає єдиною альтернативою. В іншому випадку, коли територія для будівництва, навпаки, досить велика, то крім звичайного гаража, можна додатково спорудити навіс для гостьових автомобілів.

Розміри і розташування навісу для автомобіля

Карпорт може бути окремим або прибудованим до будинку. Окремий навіс можна розмістити одразу біля в’їзних воріт, щоб паркувати авто було максимально зручно.

Якщо домовласники прийняли рішення сконструювати прилеглий до будинку навіс, то для цього найкраще підійде глуха стіна будинку. Прибудований карпорт захистить авто від сильних вітрів та опадів.

В обох випадках функції навісу можна трохи розширити. Наприклад, під дахом можна організувати зону для зберігання інструментів чи складання дров.

Для зведення навісу знадобляться декілька опорних стовпів. Щоб розмістити один автомобіль середнього розміру типу «седан» достатньо буде площі розміром 2,5х5 метрів, а для великих машин територію необхідно буде розширити до 3,5х6,5 метрів. Висота такого «гаража» в середньому становить два з половиною метра.

Щоб не пошкодити стін будинку під час паркування, перед нею можна встановити сходинку, яка слугуватиме відбійником для автомобіля.

Каркас, основа і покрівля карпорту

Щоб облаштувати навіс для зберігання автомобіля не знадобиться облаштування фундаменту та інші затратні по часу будівельні роботи.

Для каркаса достатньо буде забетонованих опорних стійок, розміщених в землі на глибині не менше 1 метра. Щоб не закопувати каркас в глибину, можна використовувати готові фундаментні блоки, до яких за допомогою куточків чи кронштейнів прикріплюють опорні стовпи.

Саму площадку вимощують тротуарною плиткою або заливають стяжкою з бетону. Майданчик можна просто засипати піском та гравієм. Такий дренажний варіант підходить для ділянок з ухилом. Він потрібен для відводу води.

Для опори забудовники найчастіше використовують металеві або дерев’яні конструкції. Їх фіксують в грунті або закріплюють на спеціальних кам’яних чи цегляних стовпах.

Якщо при будівництві автомобільного навісу використовують деревину, то перед тим, як закладати опору, будівельний матеріал потрібно обробити спеціальними засобами від гнилі. Дерев’яні опори небажано закопувати, бо під дією вологи, в результаті прямого контакту з грунтом, вони швидко можуть почати руйнуватися.

Дах навісу для автомобілів зазвичай роблять з легкого матеріалу – профнастилу, полікарбонату чи черепиці. Карпорт, зазвичай, виконують в тому ж архітектурному стилі, що і весь будинок, щоб все виглядало максимально гармонійно.

Карпорт або автомобільний навіс – це класна ідея для тих, хто хоче облаштувати місце для автомобіля, не витрачаючи на це купу часу та грошей. Його можна звести за короткий термін, він економить місце на ділянці та створює сприятливіше кліматичне середовище для збереження транспортного засобу. Живіть з комфортом!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!