Будинок з каміном: класні ідеї для облаштування
Будинок з каміном: класні ідеї для облаштування

Будинок з каміном: класні ідеї для облаштування

В кожного, хто мріє про власний будинок в уяві завжди присутній камін. І це не дивно, адже його вважають символом домашнього затишку та тепла. Сучасні технології будівництва не завжди дозволяють встановити в домі відкритий камін, і це користується попитом хіба в приватних особняках. Та вихід є! На заміну традиційним відкритим камінам приходять сучасні, які мають скляні дверцята та можуть використовуватися для опалення дому.

Люди встановлюють камін в будинку для двох цілей:

  • декоративних;
  • опалювальних.

Красивий та стильний камін у вітальні дійсно може стати тим місцем, де завжди будуть збиратися сім’я чи гості за спільним столом, а також чудово доповнить загальний інтер’єр.

Однак, такий камін може не тільки прикрашати приміщення, але й обігрівати його. Спланувати облаштування каміна в оселі потрібно ще на етапі загального планування, адже встановити опалювальний камін у вже готовому будинку буде набагато складніше.

Класичний відкритий камін – вишукана домашня естетика

Всі знають як влаштований класичний камін, чи не так?  Його встановлюють на окремому фундаменті з каменю або цегли і за допомогою димоходу виводять на ззовні.

Завдяки відкритому вогню приміщення швидко нагрівається, але через відкритий димар тепло недовго затримується всередині. Після того, як дрова вигорять, кімната почне відразу остигати. Середній ККД таких опалювальних конструкцій – 15%.

Крім того, через відкритий камін в будинок безперешкодно може потрапляти холодне повітря з вулиці. Коли камін не грітиме, в приміщенні може тягнути холодом.

Незважаючи на цей мінус відкритого каміну, він все ж є досить затребуваним серед домовласників, особливо серед тих, хто проживає у цегляному будинку. Такий камін не обов’язково встановлювати всередині будинку. Його можна облаштувати на верандах та терасах.

Особливості каміну із закритою топкою

Розумною альтернативою класичним камінам є каміни з закритою топкою. Сама топка виготовляється зі сталі чи чавуну. Її закривають кварцові дверцята, які є жаростійкими до вогню.

Такий виріб є безпечнішим для будинку, оскільки іскри та дим не зможуть потрапити в приміщення. Закриті дверцята також знижують швидкість горіння дров і зменшують потрапляння кисню в топку. Тобто, теплова енергія використовується більш ефективно.

Чавунні і сталеві касети гарно накопичують тепло, а дім ще довго залишається теплим після горіння каміну. ККД закритих камінів може становити до 75%.

Слід зазначити, що касетні каміни з закритою топкою є набагато легшими у вазі і не потребують облаштування окремого міцного фундаменту, як це буває у випадку з класичними отеплювачами.

В залежності від площі свого котеджу домовласник може самостійно вибрати потужність каміна, щоб при бажанні опалювати ще й сусідні приміщення. Теплоносієм може бути повітря або вода системи опалення.

«Годувати» камін можна не тільки дровами, але й іншими практичними матеріалами з тирсою чи вугіллям.

Принципи опалення будинку каміном

Якщо власники дому вирішили опалювати будинок касетним каміном, потрібно встановити в оселі спеціальні канали для теплової енергії. Їх може бути два – повітряне та водне опалення.

  1. Повітряне опалення має такий принцип роботи: повітря, яке нагрівається в камерах каміна переміщується по алюмінієвих чи сталевих повітровідводах в інші кімнати. Зазвичай, таким способом можна нагріти лише сусідні кімнати і ті, які знаходяться над каміном. Якщо у повітровідводах встановити вентилятор, то обігріватиметься весь будинок.
  2. Водяне опалення. Для такого обігріву в домі треба встановлювати топку з контуром труб навколо каміна, а далі за допомогою радіатора підключити її до загальної системи опалення. Коли камін буде горіти, нагрітий теплоносій поширюватиме тепло по всьому будинку.

Незалежно від того, який камін Ви виберете –  класичний відкритий чи сучасний закритий – він чудово підкреслить домашній затишок та стане прекрасним доповненням до інтер’єру. Нехай мрії про власний будинок з каміном залишаться в минулому!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!