Як освітити внутрішні приміщення будинку за допомогою сонячних тунелів
Як освітити внутрішні приміщення будинку за допомогою сонячних тунелів

Як освітити внутрішні приміщення будинку за допомогою сонячних тунелів

Енергоефективні та екологічні рішення в наш час особливо цінуються. Вони покращують зручність в приватному будинку та роблять життя більш автономним. Світлові або сонячні тунелі – інноваційне рішення для власників будинків, які хочуть зекономити на електроенергії. Вони спрямовують сонячне світло у приміщення та нагрівають його.

Навіть, якщо за вікном немає сонця, тунель здатен направити всередину будинку стільки світла, скільки дає звичайна лампа потужністю 50-60 Вт. Такої кількості електроенергії цілком достатньо для того, щоб освітити коридори, горища, підвали, санвузли чи інші технічні приміщення.

Сонячні тунелі успішно використовують і для облаштування кухонь, віталень та інших житлових кімнат. Природне світло позитивно впливає на зір та психічне здоров’я людини. Розраховувати на сонячні тунелі в нічний час не варто, але вдень вони будуть проводити світло у приміщення навіть під час відсутності електрики.

Ці рішення є практичними і довговічними, адже ламатися немає чому.

Як влаштовані сонячні тунелі

Тунельні ліхтарі використовують для того, щоб провести природне сонячне світло крізь суцільну перешкоду в ті кімнати, які знаходяться на перших поверхах котеджу або в цокольні чи підвальні приміщення.

Такий пристрій облаштовують на даху будинку, і ззовні він нагадує глухе вікно. На внутрішній частині стіни закріплюють ще одне кругле віконце, яке нагадує ілюмінатор. Світлопровідний тунель з’єднує нижній і верхній елемент конструкції.

Функція зовнішнього ліхтарика полягає в тому, щоб «ловити» сонячне світло і скеровувати його вниз по зігнутому чи прямому світловому тунелю. Зсередини світлопровід покритий спеціальним сонцевідбиваючим шаром, який дозволяє мінімілізувати витрати сонячної енергії, що потрапляє в будинок. Ідеальним варіантом такого покриття буде срібло, яке здатне відбивати до 98% сонячного світла. Вигини труби зменшують ефективність тунелю до  40%, а якщо його довжину збільшити на 1 м, то ступінь освітлення понизиться на 20%.

Максимальну кількість сонячного світла можна отримати за рахунок розміщення сонячного тунелю на південній стороні даху будинку, де він буде освітлюватись впродовж всього світлового дня.

Як вибрати і встановити сонячний тунель

Тунельні ліхтарі можна монтувати як на плоскі, так і скатні дахи, а в разі нахилу кута даху менше, ніж на 15% для вдалого встановлення тунелю доведеться використовувати додаткове обладнання.

Зовнішній елемент, зазвичай, має форму скляного купола, але деколи він може бути повністю пласким. Другий варіант є більш практичним, адже так поверхня довше залишатиметься в чистоті, ніж у випадку з купольним елементом. Однак, час від часу, скло доведеться протирати для того, щоб природне сонячне світло могло безперешкодно потрапляти в приміщення. Від чистоти вікна буде залежати яскравість освітлення в домі.

Світлопровідні елементи тунелю можуть бути встановлені у формі прямих труб або зігнутих гофрованих. Тунель можна прокласти через різні перешкоди. Розсіювач світла, що заглушується стельовим плафоном, діаметр якого становить 35 або 55 см, переважно монтують в нижній частині світлового тунелю.

Світловий тунель може мати довжину від 2 до 12 метрів. Перший варіант є стандартним, а другий – виготовляють індивідуально під замовлення.

Сонячний тунель монтують в дах за тим самим принципом, що й класичне мансардне вікно. Основним елементом, який використовують для встановлення цієї конструкції, є монтажний оклад. Його вибір залежить від типу покрівлі в будинку.

Оклад надійно фіксує сонячний тунель в кроквяній системі та робить врізку сонячного тунелю повністю герметичною. Для встановлення такої світлової конструкції також використовують пароізоляційну плівку. Вона необхідна для того, що всі системи працювали ефективно та правильно.

Якщо плафон світлового тунелю оснащений різьбою для зняття та миття скляних елементів, то це суттєво спрощує встановлення пристрою. Полегшують монтування і металеві засувки, якими оснащують світлопровідну трубу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!